Het festival Voce et Organo 2015

concerten oude muziek – brussel – OLV ter Kapellekerk

« DU STILE ANTICO AU STILE NUOVO »

 

van 19 tot 28 augustus 2015 – Concerten aan 20u00

Voor haar 19de seizoen wordt het « Augustusorgel » het « Festival Voce et Organo ».Meer dan ooit bieden deze ‘concerten oude muziek’ een unieke gelegenheid om tijdens de zomer schitterende ensembles in gezelschap van befaamde organisten te ontdekken hartje Brussel. Dit alles in een ideale ruimte en in een intimistisch licht geplaatst altijd in dienst van de muziek en van een conviviale beluistering.

Woensdag 19 augustus 2015 – 20h00
Stile AnticoLa Cappella Pratensis (B)« Missa Cum Jocunditate » de Pierre de la Rue (ca1460 – 1518)Stratton BULL, leiding

Luc PONET, orguel

De Cappella Pratensis met de organist Luc Ponet brengen eer aan Pierre de la Rue met Missa Cum Jocunditate. Pierre de la Rue werd in 1640 te Doornik geboren en is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Frans-Vlaamse school en van de kunst van het contrapunt die men als Stile Antico betitelt. Deze votief mis (letterlijk “met vreugde”) is afkomstig uit de handschriften, die in ‘s-Hertogenbosch (Nederland) worden bewaard. Deze mis zal met orgelwerken worden omlijst die de uitbundige vreugde tot expressie brengen zo kenmerkend voor de Maria-cultus begin XVIde eeuw.

Zaterdag 22 augustus 2015– 20h00
Stile AnticoEnsemble Currende (B),dir. Eric VAN NEVEL

« Requiem » de Clemens non Papa (ca. 1510 – 1555)

Arnaud VAN DE CAUTER, orguel

Onder leiding van Erik Van Nevel brengt het Ensemble Currende (6 zangers, 4 Renaissance snaarinstrumenten en orgel) ons een programma rond het sober en mooie Requiem van Jacob Clement (ca.1510 – 1555). Hier komt ook het contrapunt aan bod met een polyfonie van duizelingwekkende dimenties. Dit alles gezongen in een zacht licht, tussen schaduw en schemerdonker, trillend in de prachtige akoestiek van de Kapellekerk. Een gelegenheid om een zeer goede avond van “muzikale wellness” te beleven.

Woensdag 26 augutus 2015 – 20h00
Stile NuovoLes Timbres (B)« La Suave Melodia »

Monteverdi, Frescobaldi, Gabrieli, etc.

Elodie FONNARD, soprano

Yoko KAWAKUBO, viool

Myriam RIGNOL, gamba

Julien WOLFS, orgel en leiding

 

Verandering van tijdperk en stijl: een Suave Melodia zal u verblijden, woensdag 26 augustus om 20:00 uur, met het ensemble Les Timbres en de Belgische klavecinist en organist Julien Wolfs. Italië staat deze avond op het programma waar de muzikale expressie de muzikale schriftuur zal bepalen “imitar com canto chi parla” (met zang de spreker nabootsen). Bres in de polyfonie naar een solistische stijl: aldus treden wij in een nieuw tijdperk. De polyfonie wordt niet volledig verlaten, maar vele waaghalzerijen van componisten op zoek naar nieuwe expressiemiddelen zullen de strikte regels van het vorige tijdperk doorbreken: dit is de komst van de Stile Nuovo.

Vrijdag 28 augustus 2015  – 20h00
Stile NuovoLa Fenice (F)« I Misteri Gloriosi della Beata Vergine »

Sophie JUNKER, soprano

Sue-Ying KOANG, violon

Keiko GOMI, violoncelle

Jean TUBERY, cornet et direction

Francis JACOB, orgue

La Fenice viert haar 25ste verjaardag, met de zinkspeler Jean Tubéry in gezelschap van de Franse organist Francis Jacob. Dit beroemd ensemble ondertekent voor ’t festival Voce et Organo een creatie rond de vijf mysteriën van de Maagd, met werk van Frescobaldi, Cima, Merula, Grandi, enz. Symbool van uitstraling van de Italiaanse muziek in het barokke Europa, is La Fenice ook de fabelachtige vogel van de mythologie, die na vele eeuwen geleefd te hebben, zich verbrand om herboren te worden uit zijn as. Mythe van overgang en hernieuwing, sluit deze allegorie het Festival Voce et Organo 2015 mooi af, waarvoor wij jullie uitnodigen in de hoop jullie dit jaar weer talrijk te mogen begroeten.