HET JACQUES-ORGEL VERLAAT VOORGOED DE KAPELLEKERK IN HET CENTRUM VAN BRUSSEL

 

Ontdek hier de foto’s van de verhuis van het Renaissance Orgel van Brussel naar Pommeroeul

 

Het Voce et Organo Festival, dat gedurende 27 jaar lang weerklonk onder de gewelven van de Onze-Lieve-Vrouw ter Kapellekerk hartje Brussel, behoort voortaan tot het verleden.

 

Deze situatie, die nog maar een paar maanden geleden ondenkbaar was, is het gevolg van beslissingen die eenzijdig zijn genomen door de nieuwe “Kerkfabriek van de OLV ter Kapellelkerk”. Het begon allemaal met het veranderen van de kerksleutels en dientegevolge de onmogelijkheid om buiten de openingstijden van de kerk toegang te krijgen tot het Jacques orgel. Vervolgens informeerde de “Establishment” ons over de voortaan vereiste financiële voorwaarden,enerzijds eenvoudigweg om het recht te behouden het Jacques orgel in het kerkschip te laten staan , anderzijds het recht om er concerten te organiseren .

 

Een situatie zoals deze is fundamenteel bepalend geweest voor de evolutie van de vzw Voce et Organo, die heden ten dage niet langer in staat is om haar gebruikelijke programmering op deze plaats te handhaven en daarom wordt geconfronteerd met de noodzaak nieuwe horizonten te  gaan verkennen, om de toekomst opnieuw vorm te geven en hem nieuw leven in te blazen.

 

Zo hebben we ervoor gekozen om dit jaar 2024 onze activiteiten te concentreren op het Renaissance-orgel van de Sint-Martinus- en Adèlekerk in Orp-le-Grand, gebouwd in 2009 door de firma Thomas. Op zondag 15 september 2024 om 16.00 uur nodigen wij u uit om samen met ons de 15e verjaardag van dit opmerkelijke orgel te vieren, in gezelschap van het Ensemble Les Meslanges en organist François Ménissier. Wij hopen u talrijk te mogen verwelkomen en begroeten op deze avond, met in petto de gelegenheid missen te kunnen beluisteren van de componist Jehan Titelouze (St Omer 1563 – Rouen 1633), onlangs herontdekt door Thomas Van Essen, directeur van het ensemble Les Meslanges.

INFOS EN TICKETS HIER

 

Overigens is het de gelegenheid u ook mee te delen dat Arnaud Van de Cauter het Jacques orgel – gebouwd door Rudi Jacques in 1997 in de stijl van begin 17e eeuw – overgedragen heeft aan de gebroeders Constant en Albert Jonniaux uit Pommeroeul (Bernissart). Begin juni 2024 hebben de nieuwe eigenaren het instrument laten installeren in de zeer fraaie kerk “Notre-Dame de Pommeroeul”. Ter gelegenheid van de mis op zaterdag 22 juni 2024 om 18.00 uur wordt het orgel ingezegend door bisschoppelijk vicaris Jean-Pierre Lorette. De organisten Jonathan Bridoux en Arnaud Van de Cauter zullen deze ceremonie magistraal opluisteren, die gevolgd zal worden door een auditie en receptie. Het zal zeker een emotioneel moment zijn. Wij vieren het graag met u. Vervolgens houden wij u op de hoogte van toekomstige activiteiten rond het Jacques orgel door Maison Jonniaux.

 

Wij verheugen ons over deze nieuwe perspectieven, ondersteund door bezielde muziekliefhebbers en musici die zich inzetten voor de zaak van Oude Muziek

 

Aan het begin van een gloednieuwe fase in het leven van onze vereniging delen wij deze nieuwe projecten graag met u. Dankzij uw vertrouwen hebben we met succes 27 opeenvolgende seizoenen van het Voce et Organo Festival in de Onze-lieve-Vrouw ter kapellekerk kerk georganiseerd. Hartelijk dank hiervoor. Vandaag zijn we, met uw hernieuwde steun, vastbesloten om nog lange tijd door te gaan met de missie die we sinds haar creatie koesteren: het laten ontdekken van muziek, orgelmuziek en in het bijzonder Oude Muziek.

 

Het Voce en Organo team

 

***

En wij u uit om uw lidmaatschap van Voce et Organo te verlengen…:

Ter herinnering, als lid geniet u een voorkeurstarief voor de concerten.

Gelieve uw bijdrage te storten op de rekening :

IBAN BE20 7512 1165 5656     BIC AXAB BE22

Gewoon lid: 15,00 €
Koppels: 25,00 €
Steunend lid: vanaf 30,00 €
Erelid: vanaf 60,00 €

NEWS FACEBOOK

Demontage

en transport

Ons steunen

STEUN ONZE VZW: MAAK U LID

De financiële bijdrage van onze leden is van zeer groot belang om onze toekomstige projecten te helpen verwezenlijken.

Als lid geniet U een voorkeur tarief voor al onze activiteiten : toegang en abonnement voor onze concerten, aankoop van onze CD’s.

Dank U voor uw steun.
Gewoon lid : 15,00€
Koppels : 22,00€
Steunend lid : vanaf 30,00€
Erelid : vanaf 60,00€

IBAN BE20 7512 1165 5656   BIC AXAB BE22