Arnaud VAN DE CAUTER, Orgel

met de medewerking van het ensemble “Psallentes”
Werken van W.Byrd, J. Bull, G.Farnaby, P. Cornet, J.P. Sweelinck, D.Buxtehude & S. Scheidt

Voor de aller eerste keer heeft men een opname gemaakt van het “Jacques Orgel” die de stempel draagt van Arnaud VAN DE CAUTER met de medewerking van het ensemble ‘Psallentes’. Een Belgo-Belgische productie van de vzw Voce et Organo. Het gaat hier om een dubbele première.

Eerst en vooral voor het ‘Jacques orgel’ dat hier voor het eerst wordt opgenomen.
Dit orgel dat gewoonlijk staat opgesteld in de Onze-Lieve-Vrouw ter Kapellekerk in het hartje van het oude Brussel, werd wegens de stadsgeluiden voor deze gelegenheid verplaatst naar de Sint Maartenkerk van Chièvres (provincie Henegouwen – België). Het instrument dat 4 meter hoog meet heeft een rijk versierde orgelkast. Het orgel heeft een uitgesproken middentoon stemming (temperatuur). Het bezit tevens de bijzondere eigenschap dat het kan worden uiteengenomen en aldus vervoerbaar is. Sinds zijn constructie in 1997 reisde het instrument veelvuldig in België en Frankrijk.
Het werd ook een première voor Arnaud Van De Cauter die aan de oorsprong ligt van de bouw van dit orgel. Vandaag wordt hij erkend als een erudiet vertolker van oude muziek. Zo werd hij uitgenodigd in 2004 op grote festivals zoals het Festival van Avignon (F), het orgelfestival van Toulouse (F) of nog het festival georganiseerd door de Filharmonische vereniging van Brussel (“Bozart”).
Bij het beluisteren van deze eerste opname treedt onmiddellijk de persoonlijkheid van de uitvoerder naar voren in perfecte symbiose met deze van het instrument. Een duidelijk en precies discours wordt ondersteund door een dynamisch toucher waar kenmerken als ritme, het fluïde en de spontaneïteit zeker niet ontbreken.
Dit alles wordt opgeluisterd door de zeer verzorgde medewerking van het ensemble ‘Psallentes’ onder de leiding van Hendrik VAN DEN ABEELE. Dit koor, dat zich gespecialiseerd heeft in het Gregoriaans kerkgezang, heeft reeds verscheidene opnamen gemaakt in het bijzonder voor de klassieke zender KLARA en voor het label ‘Ricercar’.
Als uitmuntend promotor van levende muziek en als ware perfectionist heeft Arnaud VAN DE CAUTER steeds geweigerd zich op het gevaarlijke pad te begeven om één interpretatie op schijf vast te leggen.
Het voornaamste doel van deze opname was zoveel mogelijk de realiteit van een recital weer te geven. De middelen die werden ingezet geven een zeer realistisch geluidsbeeld weer, vol ernst en omvang en dit door de geluidsopname tot een strikt minimum te beperken ( de opname gebeurde in één enkele avond ) en met zeer weinig montage.
Men mag gewagen van een zeer geslaagde oefening zowel voor de uitvoerder als voor het instrument. Kortom, dit is beslist een ontdekking waard.

Prijs :

20,00€ (Postkosten niet inbegrepen)

16,00€ Leden Voce & Organo (lidmaatschap in orde op tijdstip van de bestelling)

 

FRAIS POSTAUX
Belgïe : 2,50 €
Europa : 4,00€
Buiten Europa : te bepalen