Het Festival Voce et Organo 2016

concerten oude muziek – brussel – OLV ter Kapellekerk

« MUSICA TRANSALPINA »

Dit jaar vieren wij 20 jaar “Festival Voce et Organo”.

Italië, wieg van de barokmuziek, komt deze eer toe met een programma dat enerzijds blaasinstrumenten laat schitteren (Alta Capella), anderzijds snaarinstrumenten (Bassa Capella).

Onze vereniging begon haar activiteiten in 1993 om een orgel te bouwen dat in de Onze-Lieve-Vrouw ter Kapellekerk in 1997 werd ingespeeld. Datzelfde jaar werd een eerste reeks concerten georganiseerd. Van de vier jaarlijkse orgelrecitals zijn we progressief naar orgelconcerten met solisten geëvolueerd. Sinds het jaar 2000 verenigen wij jaarlijks zanger, musici, rond het Renaissance orgel van de Kapellekerk die de muziek van de XVIde en XVIIde eeuw subtiel leven inblazen.

Het festival opent zijn deuren op woensdag 17 augustus met het Ensemble Oltremontano olv Wim Becu, Arnaud Van de Cauter aan het orgel met werk voor 10-stemmen en 2 koren van Giovanni Gabrieli, de geniale musicus van de San Marco-basiliek Venetië.

Van Venetië reizen wij naar Rome, op zaterdag 20 augustus, waar deCornetti Romani van Lambert Colson en Marleen Leicher elkaar beantwoorden in de zgn “Echo-Stijl”, zeer geliefd in die tijd, in samenspel met Mélanie Flahaut, dulciaan, en Marc Meisel, orgel.

Het tweede luik bevat een programma van strijkers met zang die ons uinodigen de kruisbestuiving tussen Italië en het muzikale Europa te ontdekken. Op woensdag 24 augustus brengt La Divina Armonia, Mauro Borgioni (bas) en de organist Lorenzo Ghielmi een programma van Duitse barokcantates uit de tweede helft van de XVIIde eeuw. Deze cantates stammen rechtstreeks af van het Italiaanse repertoire van hetzelfde tijdperk.

Als slot van ons festival schittert “La petite Bande” olv Sigiswald Kuijken in samenspel met de zanger Reinoud Van Mechelen en de organist Benjamin Allard. Zij vertolken een programma waar Italiaanse en Duitse muziek in elkaar vloeien met werken van Frescobaldi, Castello, Schütz, Buxtehude, enz.

Het festival Voce et Organo is geleidelijk aan een niet te missen ontmoetingsplaats geworden voor melomanen Oude Muziek, hartje Brussel. Dankzij een enthoesiaste vrijwilligersploeg en een betoverende synergie tussen onze vereniging en de uitgenodigde artiesten, bieden wij elk jaar vier concerten van hoog niveau aan voor een steeds hernieuwend publiek.

Wij hopen jullie dit jaar ook talrijk te mogen verwelkomen om samen met ons het 20ste seizoen van het zomerfestival Voce et Organo met luister te vieren !

Woensdag 17/08/2016 20u00

Ensemble Oltremontano
Giovanni Gabrieli maestro impareggiabile delle canzoni

Wim Becu, leiding

10 wind instrumenten

Arnaud Van de Cauter, orgel

Werken van Giovanni Gabrieli, Andrea Gabrieli, Claudio Merulo

Zaterdag 20/08/2016 – 20u00

InAlto

Cornetti Romani

Lambert Colson & Marleen Leicher, cornetti

Mélanie Flahaut, dulciaan

Marc Meisel, orgel

Werken van Palestrina, Frescobaldi, Borboni, Stradella


c) Cici Olsson

Woensdag 24/08/2016 – 20u00
La Divina ArmoniaIntrecci di stili fra Italia e Germania

Lorenzo Ghielmi, orgel en leiding

Mauro Borgioni, bas

Hirasaki Mayumi, Yves Ytier, violen

Werken van Scheidemann, Weckmann, Rosenmüller, Bassani, Merula

Bassani, Merula

Zaterdag 27/08/2016 – 20u00

La Petite Bande

Schütz & Italia

Sigiswald Kuijken, viool en leiding

Sara Kuijken, viool

Ronan Kernoa, violone

Reinoud van Mechelen, tenor

Benjamin Alard, orgel

Werken van Schütz, Froberger, Monteverdi, Castello