Het JacquesOrgel

Onze-Lieve-Vrouw ter Kapellekerk

Presentatie

Compositie

Principal (bassus & superius) : 8’
Gedackt (bassus & superius) : 8’
Prestant : 4’
Roerfluijt : 4’
Nazard (bassus & suprerius) : 2’2/3
Octaav : 2’
Sexquialtera (bassus & superius) II
Mixtuur III

Speelhulpen : tremulant, cimbelster en vogel
Temperatuur : Middentoon-stemming (8 grote reine tertsen)
Toonhoogte : a = 465 Hertz aan 23° C
Manuaalomvang : C-D-E-c’’’ : 47 toetsen (kort oktaaf)
Pedaalomvang: C-D-d’ : 25 toetsen aangehangen

Het is eerder zeldzaam dat een 8-voets orgel van meer dan 4 meter hoog demonteerbaar en vervoerbaar zou zijn. Dit is nochtans het geval met dit orgel, dat buiten zijn reizen in België en het buitenland, gewoonlijk is gehuisvest in de Onze-Lieve-Vrouw ter Kapellekerk, in het hartje van Brussel.

Eigendom van de brusselse organist Arnaud Van de Cauter (B), is dit instrument, waarvan de orgelkast rijkelijk versierd is met een zuivere en gekleurde harmonie, het werk van de orgelbouwer Rudi Jacques (Hastière-B). Zijn samenstelling (8 registers waarvan de meeste in bas en diskant zijn gedeeld), zijn middentoonstemming en korte octaaf laten toe een rijke Europese literatuur te spelen gaande vanaf de Renaissance tot het begin van het Baroktijdperk.

Het instrument werd ingespeeld in juni 1997 door professor Harald Vogel (D).

In 2010 werd op vraag van de eigenaar van het instrument de originele electro-mechanische windvoorziening vervangen door een wigvormige ventilator. In 2011 werd de toonhoogte op 465 Hz gebracht aan 23°C, de principaal 8’ en de prestant 4’ werden geëgaliseerd en de gedekte pijp 8’ werd volledig opnieuw geïntoneerd. Deze werken werden uitgevoerd door Pierre Decourcelle, orgelbouwer uit Doornik (B).

Beheerd door de vzw Voce et Organo, worden op dit Renaissanceorgel regelmatig concerten gegeven en opnames gemaakt. Noteren we dat buiten het jaarlijks Festival Voce et Organo, dat voornamelijk aan oude muziek is gewijd, de vzw Voce et Organo haar werkzaamheden toespitst op hedendaagse creaties. Laatste realisatie is : Tota pulchra es, amica mea, een bestelling voor de belgische componist Jean-Pierre Deleuze ter gelegenheid van het 800 jarig bestaan van Onze-Lieve-Vrouw ter Kapellekerk. Dit werk werd ontworpen voor dit orgel met het ensemble Psallentes, zink, blokfluit en electronica (Centre Henry Pousseur – Luik). De eerste uitvoering had plaats in oktober 2010 in de O.L.V. ter kapellekerk, en een CD was gepubliceerd, onder het label Paraty (F), in 2014.